Ciasto drożdżowe wydawało mi się kiedyś kapryśne i wymagające.
Myślałam, że trzeba z nim bardzo uważać. Przecież nie lubi przeciągów, nie może być za długo wyrabiane, a przy tym nie może kleić się do rąk, użyte mleko nie powinno być ani za zimne, ani za ciepłe, wszystkie składniki koniecznie w temperaturze pokojowej...
Drożdże wykorzystane do pierwszego zaczynu jaki robiłam w życiu zginęły w za gorącym mleku; tego dnia zużyłam chyba całą kostkę, żeby w końcu ruszyły.
Drożdże wykorzystane do pierwszego zaczynu jaki robiłam w życiu zginęły w za gorącym mleku; tego dnia zużyłam chyba całą kostkę, żeby w końcu ruszyły.
Mam wrażenie, że im poważniej podchodziłam do tych wszystkich zaleceń drożdżowe było gorsze, ale w końcu przestałam się przejmować. I od tej pory się udaje.
Robienie tego typu ciasta to moja osobista terapia po ciężkim dniu.
Przepis, który podaję znalazłam gdzieś w internecie. Zawsze się sprawdza - jest idealny, autor doskonale wiedział jakich proporcji użyć.
Sierpień w kalendarzu, a jednak powietrze pachnie jesienią. Dlatego wykorzystałam śliwki i jabłka, owoce najbardziej kojarzące mi się z tą porą roku. A kruszonka z orzechów laskowych dodatkowo podkreśla jesienny charakter.
Drożdżówka z jabłkami i śliwkami z orzechową kruszonką
Składniki:
Ciasto
500 g mąki pszennej (żeby było zdrowiej wymieszałam 400 g pszennej z orkiszową 1850)
25 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
220 ml ciepłego mleka
70 g rozpuszczonego masła
3 żółtka
Dodatki
Ok. 1/2 kg kwaśnych jabłek
Ok. 1/2 kg śliwek
Szerze mówiąc nie wiem ile wykorzystałam owoców. Użyłam ich tyle, aby pokryły ciasto, a przy tym uważałam, żeby nie było ich zbyt dużo, aby ich ciężar nie przeszkodził urosnąć ciastu podczas pieczenia.
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z 3 łyżkami cukru. Drożdże połącz z łyżką cukru, kilkoma łyżkami ciepłego mleka; poczekaj aż zaczną pracować. Następnie dodaj zaczyn do mąki. Wlej mleko, masło, żółtka. Wyrób sprężyste ciasto, uformuj kulę. Umieść je w misce, przykryj bawełnianą ścierką i poczekaj aż podwoi swoją objętość.
Mąkę wymieszaj z 3 łyżkami cukru. Drożdże połącz z łyżką cukru, kilkoma łyżkami ciepłego mleka; poczekaj aż zaczną pracować. Następnie dodaj zaczyn do mąki. Wlej mleko, masło, żółtka. Wyrób sprężyste ciasto, uformuj kulę. Umieść je w misce, przykryj bawełnianą ścierką i poczekaj aż podwoi swoją objętość.
Blachę wysmaruj masłem i rozłóż na niej wyrośnięte ciasto.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Na cieście rozłóż połówki śliwek, na nich rozsyp obrane i pokrojone drobno jabłka, a następnie kruszonkę.
Piecz ok. 30 - 40 minut.
Kruszonka
Dwie garście orzechów laskowych
25 g rozpuszczonego masła
3 łyżki mąki
1 łyżeczka cynamonu
40 g brązowego cukru
Orzechy drobno posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć jak kruche ciasto.
Wstaw na czas wyrastania drożdżówki do lodówki.
Cudownie musiała pachnieć :)
OdpowiedzUsuńSzczególnie w trakcie pieczenia ;)
Usuń